Compensatie feestdagen voor parttimers?

Compensatie feestdagen voor parttimers?

Verhoudingsgewijs vallen veel feestdagen op maandag, bijvoorbeeld 2de paasdag en 2de pinksterdag. Is er dan sprake van pech voor deze medewerkers of ligt dit genuanceerder?

Parttimer naar rato evenveel recht op feestdagen

Voorheen gaven werkgevers geen compensatie aan parttimers die op de betreffende feestdag vrij hadden. Het College voor de Rechten van de Mens (CRM) heeft echter geoordeeld dat parttimers naar rato van hun dienstverband recht hebben op evenveel feestdagen als fulltimers.Ongelijke behandeling:Indien een vaste vrije dag van een parttimer op een feestdag valt, dan heeft deze een vrije dag minder dan fulltimers. Als de werkgever dit niet compenseert, dan is er sprake van ongelijke behandeling tussen medewerkers. Het College voor de Rechten van de Mens (CRM) oordeelt dat dit niet is toegestaan. Dit oordeel is niet juridisch bindend, maar wel een zwaarwegend advies. Een medewerker kan naar de rechter stappen en die zal zijn eigen afweging maken. Hij/zij weegt het CRM advies echter vaak zwaar mee. Het is dus aan jou als werkgever om te beoordelen of je dit niet-bindende oordeel naleeft en compensatie aanbiedt.

Vrije dagen uit de CAO

Houd ook rekening met eventuele verplichte vrije dagen o.b.v. de CAO. Als die dagen samenvallen met de vaste parttime dag, worden ook deze benadeeld. Hoe compenseer je parttimers dan?

Hieronder twee veel voorkomende oplossingen:

1: Pro-ratoberekening: Het pro-ratodeel bereken je door jaarlijks de feestdagen die op een doordeweekse dag vallen, op te tellen en dit aantal te vermenigvuldigen met het fte-percentage van de werknemer. Telt een jaar zes doordeweekse feestdagen waarop de medewerkers vrij zijn, dan heeft een parttimer met 0,6 fte dus recht op 6 x 0,6 = 3,6 vrije dagen. Deze uren kan je in de administratie als extra vakantie-uren verwerken. In plaats van een feestdag neemt de medewerker een vakantiedag op als de medewerker op de betreffende feestdag normaal gesproken zou werken.

2: Jaaruren systeem: Iedere medewerker ontvangt, naar rato van het aantal uren dat hij/zij per week werkt, hetzelfde aantal vrije (feest)dagen. Bij dit systeem bepaal jij als werkgever ieder jaar het aantal werkdagen op jaarbasis. Het aantal werkdagen wordt berekend door het totale aantal dagen per jaar te verminderen met de weekenden en de door jouw bedrijf erkende feestdagen die niet in het weekeinde vallen. Door dit aantal werkdagen te delen door vijf ontstaat het aantal werkweken per jaar. Dit aantal werkweken wordt vervolgens weer vermenigvuldigd met de gemiddelde arbeidsduur per medewerker per week. Deze uitkomst is het aantal uren dat een medewerker per jaar moet werken (jaarurenomvang).